Niepełnosprawny też chce komfortowo podróżować!

Fundacja „GROM – Spełniamy Marzenia” rozpoczęła realizację kompleksowego projektu dla osób niepełnosprawnych, aby umożliwić im podróżowanie i poznawanie świata.

Skupiliśmy się na turystyce caravaningowej, która jest bardzo popularna i często traktowana również jako forma rehabilitacji.
Przeciwdziała także wykluczeniu społecznemu, przełamuje bariery i pozwala inaczej spoglądać na rzeczywistość i własne ograniczenia.

Pomysł utworzenia mapy campingów i innych obiektów narodził się na Majorce, podczas pobytu w hotelu z naszym przyjacielem
(i podopiecznym), poruszającym się na wózku inwalidzkim. Przez znane biuro podróży zakupiliśmy wycieczkę z zaznaczeniem, że głównym kryterium wyboru obiektu ma być jego pełne przystosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych. Niestety na miejscu czekało nas wiele rozczarowań… między innymi brak windy, brak podjazdów, zbyt wąskie drzwi – nawet te do pokoju! (co skutkowało każdorazowym wyjmowaniem drzwi z zawiasów, aby wózek mógł przejechać…). Po powrocie postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce i zaczęliśmy działać. Pragniemy zrealizować bardzo duży i kompleksowy projekt dla osób niepełnosprawnych, aby umożliwić im podróżowanie i poznawanie świata. Według oficjalnych danych ONZ, około 10 proc. Populacji to osoby niepełnosprawne (w Unii Europejskiej aż 15%).

Odkryliśmy realny problem, o którym w Polsce głośno się nie mówi.
W innych krajach (głownie w Skandynawii, Francji, Niemczech i Holandii) większość campingów posiada idealne warunki do przyjmowania niepełnosprawnych gości. Jest to standard i kładziony jest duży nacisk na wyrównywanie szans.

Pierwszym elementem projektu jest utworzenie prawdziwej, rzetelnej mapy i bazy miejsc (wraz z opisami i zdjęciami) W RZECZWIWISTOŚCI przystosowanych (w pełni lub częściowo) do przyjmowania osób z ograniczeniami ruchowymi.  Projekt, został przewidziany na 3 lata, ponieważ planujemy odwiedzić wszystkie campingi, będące członkami Polskiej Federacji Campingu i Caravaningu (PFCC), czyli ponad 300 obiektów oraz pozostałe miejsca niezrzeszone.

PFCC zapewnia, że w Polsce działa 127 kempingów w różnym stopniu przystosowanych do potrzeb osób niepełnosprawnych.  Wojewódzkie Komisje Kategoryzacyjne dokonały oceny tych obiektów, przyznając im "gwiazdki".  Obiekty trzygwiazdkowe i czterogwiazdkowe teoretycznie powinny spełniać europejskie standardy i być w pełni dostosowane do potrzeb osób niepełnoprawnych. Rzeczywistość jest jednak inna. Odwiedziliśmy już pierwsze polskie campingi i jesteśmy zaskoczeni rozbieżnością (a w zasadzie „przepaścią”), pomiędzy opisem i ilością gwiazdek a stanem faktycznym.

Drugim etapem projektu, jest przedstawienie zebranych informacji również w formie tradycyjnej – drukowanej. Marzy nam się wydanie przewodnika, który będzie przetłumaczony na co najmniej 2 języki obce oraz język brajla, aby osoby niekorzystające z Internetu i niewidome, również mogły z niego korzystać. Środki na ten cel będziemy próbowali pozyskać zarówno z funduszy Unii Europejskiej, poprzez zbiórki publiczne jak i pozyskiwanie sponsorów.

Trzecim i najtrudniejszym etapem projektu i równocześnie naszym największym marzeniem jest nabycie KAMPERA, KTÓRY BĘDZIE SPEŁNIAŁ MARZENIA INNYCH - CAŁKOWICIE DOSTOSOWANEGO DO PODRÓŻOWANIA PRZEZ OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNE.  Niestety zakupienie bądź zbudowanie takiego pojazdu jest bardzo kosztowne w związku z czym zdecydowana większość osób niesprawnych nie może sobie pozwolić na taki luksus.  Posiadając chociaż jeden taki specjalistyczny pojazd, moglibyśmy uszczęśliwić wiele osób, bezpłatnie go udostępniając.  Świat jest piękny, chcemy, aby również inni mogli go zobaczyć!
Koszt zakupienia takiego pojazdu waha się pomiędzy 300 – 400 tyś. zł. w zależności od wyposażenia i stopnia dostosowania. Rozpoczęliśmy już rozmowy z firmą z Włoch, która zajmuje się produkcją takich pojazdów. Środki na ten cel będziemy próbowali pozyskać zarówno z funduszy Unii Europejskiej, poprzez zbiórki publiczne jak i pozyskiwanie sponsorów.

Pomóż nam pomagać!

Fundacja GROM - Spełniamy Marzenia  /  REGON:365716224 / NIP:5783122382 / KRS:0000643807 / Kontakt: 513 - 077 - 091 / grom@adres.pl